Verwacht einde 2014: WinToets 5.0

We bouwen tussendoor al een aantal jaren aan een grote update van WinToets, die als versie 5.0 door het leven zal gaan. Inmiddels zijn we alle onderdelen aan het afronden en hopen we einde 2014 deze versie te kunnen gaan uitrollen. In dit artikel een voorlopig overzicht van wat er wordt ontwikkeld.
Door: Allard Bijlsma

Door alle ontwikkelingen rond Quayn is de afronding van WinToets al een paar keer uitgesteld. Inmiddels hebben we een reeks van geplande vernieuwingen al gewoon in een update van de huidige versie 4.0 ingebouwd en uitgerold. Toch zal versie 5.0 nog een aantal echt mooie vernieuwingen gaan bevatten en nog beter aansluiten op onze cloudapplicatie Quayn. Op dit moment werken we hard aan de laatste onderdelen, ontwikkelen we de help en de nieuwe cursusboeken. Begin 2014 zullen we alle instructiefilmpjes en presentaties gaan updaten. We gaan ons best doen een bruikbare bètaversie rond de zomer van 2014 beschikbaar te hebben voor enkele pilotscholen. Instellingen zouden versie 5.0 dan nog voor het jaar 2015 kunnen invoeren. Versie 4.0 kan naast versie 5.0 blijven draaien. Toetsen uit versie 4.0 zijn uitwisselbaar met versie 5.0. Toetsen zijn ook uitwisselbaar met Quayn. Alles vanuit WinToets draait in Quayn. Andersom zal dat niet altijd het geval zijn, doordat Quayn op termijn tientallen nieuwe itemtypes krijgt, die we niet meer in WinToets gaan inbouwen. Vragen kunt u hierover achterlaten via info [at] drp [punt] nl.

ALGEMEEN

 • Nieuwe vormgeving voor alle onderdelen.
 • Uitgebreidere toegangsschil, met direct toegang tot de toetsen- en uitslagenmap, RSS-feed met het laatste nieuws, toegang tot alle losse beheerapplicaties.
 • Alle onderdelen van de EduBouwdoos zullen worden opgenomen binnen WinToets 5.0 SUITE. EduBouwdoos verdwijnt als los programma.

wt41_schil_beheer

[ de nieuwe schil, met nu daarin ook alle beheeronderdelen opgenomen | bèta ]

WTMAAK

 • Wysiwyg-editor met HTML-ondersteuning.
 • Via kopiëren en plakken toevoegen van online afbeeldingen.
 • Uitgebreidere mogelijkheden met gatentekstvragen, waarbij gaten individueel van scores en parameters kunnen worden voorzien.
 • [exp en suite] Betere koppeling met Quayn voor online opslag en offline afdrukken en batchomzettingen.

NIEUWE ONDERDELEN

 • WTDiagnose [alle versies]:
  checkt reeksen TST-files op onvolkomenheden in aanmaak vragen, aanwezigheid van metadata en veel meer. Handelingen waar je voorheen dagen mee bezig was, kunnen nu in secondes worden uitgevoerd. Levert een rapportage op. Via WTConverter kunnen daarna batchgewijs verbeteringen worden aangebracht op reeksen TST-files.
 • WTConverter [exp en suite]:
  zet allerlei formaten om naar elkaar. Van van TST naar TST, van TST naar TSTx, van TST naar en van WinToetsXML, naar XLS naar TST of XML, van Metadata XLS naar XML, van Commentaar XLS naar XML, van Begrippen XLS naar XML, van TST naar en van IMS QTI NL en veel meer. Hierin zijn alle batch-aanpassingen voor alle project instellingen mogelijk. Voorheen kon dit alleen vanuit WTAdmin en daar hadden docenten vaak geen toegang toe.

wt41_wtrelocate

[ ook alle beheerprogramma’s zijn voorzien van de nieuwe look-and-feel ]

wt41_wtrafname

[ het nieuwe WTAdmin met het bekende gebruikerslog in beeld ]

Quayn versus WinToets
Bovenstaande betreft een kleine greep van alle vernieuwingen. We werken ook hard aan het inbouwen van zoveel mogelijk onderdelen van WinToets in Quayn. Een voorbeeld is de komende automatische begrippenkoppeling binnen toetsen, waarmee aan formatieve toetsen complete woordenboeken en uitleg op woordniveau gekoppeld kunnen worden. Sommige zaken bouwen we enkel nog in Quayn in, zoals de slidervraag, de breukenvraag en mogelijkheden om formules en tussenstappen bij wiskundige opgaven te controleren en te beoordelen. Hiervoor hebben de WIRIS-formule-editor al ingebouwd in Quayn. Deze editor kan niet offline werken.

WinToets versus Quayn
Voor het mogelijk kunnen maken van het beveiligd afnemen van online toetsen uit Quayn, bouwen we juist weer WinToets uit. Een voorbeeld hiervan in de secure QuaynBrowser. Als los pakket van programma’s bieden we specifieke Quayn-gebruikers binnenkort QuaynSupport aan, een reeks van programma’s die zijn ontwikkeld op basis van WinToets-functionaliteit: secure QuaynBrowser, QuaynMonitor, WTConverter en WTPrint (voor het afdrukken van Quayn-toetsen). We experimenteren met het lokaal afnemen van online toetsen, zodat we problemen met browsers en internetverbindingen kunnen voorkomen.

Waarom nog twee pakketten doorontwikkelen?
Beide pakketten kunnen vrijwel naadloos naast elkaar en met elkaar gebruikt worden. WinToets is echter ideaal voor beveiligde summatieve afname via vaste netwerkverbindingen, voor batchgewijze toetsomzetting en grootschalige -ontwikkeling. Quayn is weer ideaal voor formatieve toetsing via draadloze devices zoals laptop en iPad en voor gebruik thuis. Beide pakketten zullen steeds meer in elkaar gaan overlopen. Toetsen grootschalig genereren en omzetten, kan het beste offline. Net als afdrukken, beveiligde afname in een netwerk en meer.

Gebruikers van Quayn krijgen korting op een WinToetslicentie. WinToets is op dit moment zelfs gratis vanaf 1000 gebruikers per locatie in Quayn.

Alles over Quayn: http://www.quayn.nl/
Alles over WinToets: http://www.drp.nl/wintoets/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s