[3] WinToets 5.0 | HTML-opmaak in tekstvakken

WTMaak en WTAfname kennen vanaf versie 5.0 de mogelijkheid HTML-opmaak toe te passen in alle te vullen tekstvakken.
Door: Allard Bijlsma

Opmaak direct toepassen in tekstvakken en dat WYSIWIG zien, is de meest geuite wens van de huidige WinToets-gebruikers. Omdat dat technisch vergaande consequenties had voor het programma, hebben we de afgelopen jaren de tijd genomen hiermee te experimenteren en daarna dit in te bouwen. Er is nu van alles mogelijk:

  • Werkt in WTMaak in alle tekstvakken voor stam, antwoord, commentaar, tip en antwoordmodel.
  • Geldt voor de bekende opmaak als vet, onderstreping en schuin.
  • Tabellen kunnen nu gemaakt en gevuld worden in elk tekstvak.
  • Afbeeldingen van internet kunnen direct naar tekstvakken gesleept worden en zijn daar direct zichtbaar. Let op: afbeelding staat dan nog wel op internet.
  • Afbeeldingen kunnen vanuit de Verkenner direct op een Bronnenknop worden gesleept. Bij een export gaan deze bronnen automatisch mee.
  • Door het ondersteunen van Unicode, kan nu direct getypt worden in elke gewenste taal.

Bij de installatie wordt vanaf nu een HTML-component mee geïnstalleerd, die bovenstaande mogelijk maakt. De editor kan voor elk vak schermgroot worden gemaakt, zodat het eenvoudiger wordt om langere teksten in te voeren of grotere afbeeldingen in te voegen. Tot en met versie 4.0 was alle opmaak pas zichtbaar in het Voorbeeldscherm en in de Testmodus, als vanuit WTMaak werd gewerkt. Nu is alle opmaak direct te zien. In WTAfname wordt de HTML-component ook gebruikt, maar de gebruiker zal daar weinig verschil zien met vorige versies.

Let op: we hebben er voor gekozen dat de gebruiker geen HTML-codering kan zien. Wat we mogelijk hebben gemaakt, dat kan. Wil men meer, dan willen we de toets daar liever voor beveiligen. We willen voorkomen dat door een verkeerd gebruik van HTML, een toets zal gaan vastlopen of traag zal gaan werken.

html_01
[ voorbeeld van wat er nu standaard kan in een tekstvak ]

html_03
[ gebruikers zullen misschien even moeten wennen aan de nieuwe knoppenbalk van de editor ]

html_02

[het invoerscherm kan worden vergroot ]

Wanneer kan ik over dit moois beschikken?
WinToets 5.0 verschijnt einde 2014. Op dit moment bevindt het programma zich nog in het bèta teststadium. Zo gauw het programma klaar is en alle Help erbij is geschreven, krijgen alle bestaande klanten een bericht van ons. Men kan dan een gratis update krijgen voor dezelfde subversie of upgraden naar een hogere versie. Er zullen meerdere cursusboeken bij gaan verschijnen. DRP zal diverse nieuwe (overstap)trainingen bij versie 5.0 aanbieden.

Vragen kunt u indienen via [ info@drp.nl ] of ons [webformulier ]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s