[11] WinToets 5.0 | van Flash-player naar HTML5-player

Vanaf 2005 hebben we een Flash-player in ontwikkeling, die nu nog mee gaat bij alle exports van WinToets naar het web. In WinToets 5.0 wordt deze player definitief vervangen door onze HTML5-player.
Door: Allard Bijlsma

Deze HTML5-player hebben we sinds vier jaar in ontwikkeling voor gebruik binnen ons toetsplatform Quayn. Inmiddels nadert deze player de mogelijkheden die de huidige Flash-player ook heeft. We hebben daarom besloten per versie 5.0 ook voor WinToets over te stappen op de HTML5-player. Consequentie is voorlopig wel dat niet alles kan dat in WTFlash al wel kan. Zo werken we samen met ReadSpeaker aan de voorleesmogelijkheden en werken zaken als begrippenkoppeling nog niet. Omdat het echter ondoenlijk is drie players te blijven ontwikkelen en het voor gebruikers duidelijker is als players overal hetzelfde zijn, kiezen we er nu al voor over te stappen op de nieuwe player. Op termijn zal ook WTAfname (de derde player) met deze player intern gaan werken. In WTMaak zal vanaf dat moment geen aparte preview voor offline en online meer nodig zijn. Bij het uitkomen van versie 5.0 zal dat nog wel het geval zijn. Het bekende Flash-previewknopje is nu een webknopje geworden.

Voordelen van de nieuwe player:

 • Volledig opgebouwd in HTML5 en daardoor platform onafhankelijk.
  De player draait op een pc, een MAC, iPad, onder Chrome OS, Android en Windows PRO en RT: overal waar een browser op draait.
 • We kunnen veel sneller nieuwe vraagtypes inbouwen.
  Zo staan in de stijgers al een tiental vraagtypes als slider, woorden aanwijzen en categoriseren.
 • Gebruikers van WinToetsen in hun eigen elo kunnen profiteren van de nieuwe player.
  Afname binnen een elo via SCORM kan vanaf versie 5.0 hetzelfde eruit gaan zien als afname in Quayn.
  Met de naderende integratie van Quayn in enkele elo’s en portals van uitgeverijen, zal dat voor cursisten een meer eenduidig beeld gaan geven.De SCORM-export vanuit Quayn zal dezelfde webplayer gaan bevatten op termijn.
 • De afname binnen WinToets zal daarmee vrijwel compatibel zijn met die in Quayn.
  Hierdoor kunnen partijen sneller overstappen, maar ook langer pakketten naast elkaar blijven gebruiken. Ook kan toetsontwikkeling voor online ook offline gaan plaatsvinden en andersom. Andere mogelijkheid is de batchcontrole-en aanpasmogelijkheden van WinToets inzetten voor Quayn.
 • Eigen stylesheets zullen eenvoudiger te gebruiken zijn.
  Helaas hadden we dat al in WTFlash voor versie 5.0 al ingebouwd, maar veel ontwerpen zijn gelukkig herbruikbaar onder HTML5. Deze stylesheets komen later beschikbaar als update van versie 5.0.
 • We houden tijd over om sneller door te ontwikkelen.
  Er liggen nog allerlei plannen op de plank en daar kunnen we er meer van gaan aanpakken.

wintts41_html5player01_600
[ een hotspot woord-op-beeld sleepvraag als preview vanuit WTMaak ]

wintts41_html5player02_600

[ een meerkeuzevraag met één kleine bron als preview vanuit WTMaak ]

Wanneer kan ik over dit moois beschikken?
WinToets 5.0 verschijnt najaar 2014. Op dit moment bevindt het programma zich nog in het bèta teststadium. Zo gauw het programma klaar is en alle Help erbij is geschreven, krijgen alle bestaande klanten een bericht van ons. Men kan dan een gratis update krijgen voor dezelfde subversie of upgraden naar een hogere versie. Er zullen meerdere cursusboeken bij gaan verschijnen. DRP zal diverse nieuwe (overstap)trainingen bij versie 5.0 aanbieden.

Vragen kunt u indienen via [ info@drp.nl ] of ons [webformulier ]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s