[13] WinToets 5.0 | batchcontrole via WTAdmin

WinToets kent tienduizenden gebruikers onder docenten en auteurs die voor uitgeverijen werken. In WTAdmin hebben we voor hen een optie ingebouwd die reeksen toetsen batchgewijs kan nakijken op fouten.
Door: Allard Bijlsma

Als docent ben je ooit eens met WinToets begonnnen en na een paar jaar kom je er ineens achter dat je duizenden vragen hebt in honderden bestanden. Steeds meer auteurs hebben al tienduizenden vragen gemaakt. Al snel bemerk je ook dat er nog wat foutjes zitten in die bestanden. Zo kan de metadata niet compleet blijken te zijn of er zijn meerkeuzevragen waar bij meerdere antwoorden punten zijn gegeven. De toets loopt er vaak niet op vast, maar het is niet handig als bij het uitfilteren van een toets bepaalde vragen niet mee gaan of dat de beoordeling tijdens de toets niet helemaal klopt.

Het is ondoenlijk uw bestanden vraag voor vraag te controleren. In WTAdmin 5.0 hebben we nu de mogelijkheid ingebouwd reeksen bestanden in één keer te controleren op fouten als:

  • Ontbreken van een stam (= vraag).
  • Ontbreken van antwoord(en).
  • Ontbreken van bron(nen).
  • Ontbreken van punt(en).
  • Dubbele punten ingevoerd.
  • Metadata is niet compleet en dat dan aangegeven per veld.
  • Ontbreken van projecttitel en -nummer.
  • Aanwezigheid van sterretjes in antwoordvakken in plaats van antwoordletters.
    In WTMaak is sinds kort een optie aanwezig om deze vragen alsnog (batchgewijs) van letters te voorzien.

Wijs gewoon een reeks bestanden aan en na een paar seconden krijg je per bestand en per vraag te zien of er nog wat mis mee is. Per TST wordt per vraagnummer vermeld wat de problemen zijn, zodat snel een TST-file kan worden doorlopen. Gebruik twee beeldschermen en in weinig tijd kan een toets worden verbeterd. Veel problemen zijn in WTMaak ook weer batchgewijs aan te passen, zoals via ‘puntentoekenning’ en via ‘zoeken en vervangen’ in aan te wijzen velden.

Deze optie bespaart ons al een tijdje jaarlijks vele honderden uren werk, bij onze klussen voor uitgeverijen en binnen onze eigen auteursteams. Het is mogelijk de controle meerdere keren te laten doen, zodat aan het einde van het traject het zeker is dat er geen fouten meer zitten in alle toetsen. Een lijst met problemen kan ook naar Excel gestuurd worden om van daaruit overzichten te genereren. We stellen deze batchoptie in 5.0 nu voor alle gebruikers beschikbaar.

Gebruikers van Quayn kennen deze mogelijkheden nog niet. In principe is het wel mogelijk een itembank te downloaden, te controleren en te verbeteren en daarna weer terug te plaatsen in Quayn. Jaarlijks bouwen we de controlefunctie uit met nieuwe mogelijkheden voor controle.

wtadmin_batchcontrole

[ een batchcontrole is uitgevoerd voor tientallen TST-files en een waslijst aan (kleine) problemen wordt getoond ]

Wanneer kan ik over dit moois beschikken?
WinToets 5.0 verschijnt einde 2014. Op dit moment bevindt het programma zich nog in het bèta teststadium. Zo gauw het programma klaar is en alle Help erbij is geschreven, krijgen alle bestaande klanten een bericht van ons. Men kan dan een gratis update krijgen voor dezelfde subversie of upgraden naar een hogere versie. Er zullen meerdere cursusboeken bij gaan verschijnen. DRP zal diverse nieuwe (overstap)trainingen bij versie 5.0 aanbieden.

Vragen kunt u indienen via [ info@drp.nl ] of ons [webformulier ]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s