[14] WinToets 5.0 | samenwerking met Quayn

WinToets brengen we uit voor offline- en Quayn voor onlinegebruik. Zo simpel zal het in de praktijk niet zijn. Veelal zullen deze pakketten naast elkaar gebruikt gaan worden. En dat zullen we de komende jaren ook blijven ondersteunen.
Door: Allard Bijlsma

Zowel WinToets als Quayn maken gebruik van het eigen formaat WinToetsXML voor de opslag van de toetsen en itembanken. Dit maakt dat alle toetsen, ooit gemaakt vanaf 1993 in WinToets 1.1, nog bruikbaar zijn in Quayn. In dit artikel zet ik op een rijtje hoe de samenwerking werkt.

Wat kan er al:

 • Uitwisseling via WinToetsXML.
  Elke export-zip naar Quayn, Flash website of SCORM, kan direct worden ingelezen in Quayn.
  Het is mogelijk direct vanuit WTMaak in de juiste online database op te slaan. Ook is het mogelijk zip’s aan te maken en die in reeksen in Quayn in te lezen. Elke Quayn-toets of itembank kan na export als SCORM-pakket worden geïmporteerd in WTMaak of worden omgezet via WTConverter.
 • Omzetting van TST-files.
  U kunt ze één voor één omzetten vanuit WTMaak of als batch exporteren, maar dat kan ook met het nieuwe onderdeel WTConverter, waarmee reeksen files in één keer kunnen worden omgezet, buiten WTMaak om. Heeft u Quayn, maar geen WinToets, dan is daar ook los het pakket QuaynSupport bij aan te schaffen, waarin WTConverter is opgenomen. Bestaande gebruikers van WinToets zullen liever upgraden naar WinToets SUITE (inclusief QuaynSupport), gebruikers die WinToets niet kennen of hebben, zullen QuaynSupport aanschaffen.
 • Afdrukken via WTMaak
  Wie de EXPERT- of SUITE-versie heeft van WTMaak, kan vanuit Quayn direct een toets naar de afdrukwizard van WTMaak sturen. Afdrukken gaat daarna via de actieve tekstverwerker, meestal Microsoft Word. Quayn maakt hiervoor een TSTp-bestand aan, eigenlijk een zip met daarin de toets en alle bronnen. De optie TSTp kan dus ook gebruikt worden om snel vanuit Quayn een toets met bronnen in WTMaak in te laden.

WinToets kan zaken die Quayn (nog) niet kan:

 • Genereren van toetsen op basis van databases.
  Voorbeeld: u hebt een begrippenlijst of woordenlijst in WRTS of Excel van 500 woorden of begrippen. Genereer een toets met meerdere vraagvormen in WTMaak en koppel daar automatisch metadata aan, exporteer die naar Quayn en zet binnen paar minuten een toets van bijvoorbeeld at random 50 vragen van de 500 klaar voor cursisten. Tijdsbesparing: vele uren.
 • Batchgewijs zoeken en vervangen van teksten in aan te wijzen velden.
  Voorbeeld: in een metadataveld verandert een woord (of bijvoorbeeld een kerndoel) en dat komt misschien wel 1000 keer voor in de itembank. Download de itembank naar WTMaak. Zoek en vervang dit woord in WTMaak in een minuut, maak een export naar Quayn en werk daar weer verder aan de itembank. Tijdsbesparing: vele uren.
 • Batchgewijs exporteren op basis van metadata.
  Voorbeeld: u hebt een itembank van 1500 vragen, met daarin 15 hoofdstukken en 140 paragrafen. Download deze itembank. In WTMaak kunt u in één batchhandeling 155 toetsen (per hoofdtuk en per paragraaf) naar 155 Quayn packages wegschrijven. Deze 155 zip’s kunt u in één handeling als projecten uploaden naar Quayn. Deze projecten zijn direct in te plannen voor afname. Tijdsbesparing: vele uren.

Quayn kan weer zaken die WinToets niet kan:

 • In de cloud zelf aanbieden van toetsen. WinToets kan wel SCORM- en WEB-packages aanmaken.
 • Tegelijk samenwerken aan een itembank met meerdere gebruikers.
 • Sterk scheiden van itembanken en projecten. In WinToets betreft dit altijd eenzelfde type bestand.

Het is aan onze klanten te bepalen wat ze waarvoor willen inzetten. Samen kunnen WinToets en Quayn alles bieden wat men wil: offline én online, digitaal én papier, SCORM én IMS QTI en veel meer. Schaft men beide aan, dan hoeft niet voor beide het volle pond betaald te worden. Vraag altijd een offerte aan en geef aan wat u meer of minder wilt kunnen. Een combi van Quayn met QuaynSupport is mogelijk, maar ook van Quayn met WinToets SUITE, waar QuaynSupport weer deel van uitmaakt. Alledrie de pakketten zijn verkrijgbaar bij De Rode Planeet.

wintoets41_quayn01

[ vanuit WTMaak 5.0 exporteren naar Quayn ]

wintoets41_quayn02

[ vanuit Quayn exporteren naar WinToets [links] of direct afdrukken via WTMaak [rechts]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s