Voorlezen van vragen met de gratis Deskbot

Met klembord-voorleesprogramma’s als Claroread en Sprinto kunnen toetsen voorgelezen worden. Maar deze kosten geld. Vroeger was er gratis de MS Agent van Microsoft, maar deze werkt met de nieuwste versies van Windows niet meer. Gelukkig is er iemand geweest die dit ‘beestje’ nieuw leven in heeft geblazen, waardoor het mogelijk is om onder andere toetsen te laten voorlezen: Deskbot.
Door: Marijke Römer

Voorlezen

Voor dyslectische leerlingen is het kunnen laten voorlezen van vragen ideaal. In WTMaak staat standaard ingesteld dat wanneer er een klembordlezer actief is, alle tekstvakken voorgelezen kunnen worden. Zo kunnen ook vragen en antwoorden voorgelezen worden.

Een klembordlezer is een extern programma, zoals Claroread of Sprinto. Een gratis (maar minder duidelijk sprekend) alternatief is Deskbot. Deskbot werkt op de meest recente versies van Windows, ook onder de nieuwste Windows 10.

De Deskbot
Deskbot is een geest die tekst kan voorlezen. Wanneer tekst gekopieerd wordt (naar het klembord), gaat hij deze tekst automatisch voorlezen.

deskbot.png
[ vragen uit WinToets kunnen gratis worden voorgelezen met Deskbot ]

Downloaden

Deskbot kunt u [ hier ] downloaden. Een handleiding waarmee u Deskbot kunt installeren en in kunt stellen vindt u  [ hier ]. Wanneer u Deskbot heeft geïnstalleerd, kunt u een Nederlandse taalmodule downloaden.
De enige Nederlandse taalmodule die ik kon vinden en die werkt kan [ hier ] gedownload worden. De kwaliteit is niet optimaal, maar voor wie hiermee eens wil experimenteren, is dit een bruikbare optie. De betaalde opties bieden een betere kwaliteit.

Alle links op een rij

Deskbot [ downloaden ]
Handleiding Deskbot  [ downloaden ]
Nederlandse taalmodule [ downloaden ]
Meer informatie over [ Claroread ]
Meer informatie over [ Sprinto ]

Wordt verwacht

In de loop van 2016 komen we in WinToets 5 SUITE met de standaard mogelijkheid via Readspeaker te gaan voorlezen. Gebruikers van 5 SUITE hoeven hiervoor geen aparte licentie op Readspeaker af te sluiten. Deze optie wordt actief, op het moment dat we met een update komen waarbij we de Quayn Webplayer in WTAfname hebben ingebouwd. Scholen die al versie 5 SUITE hebben en daarmee eens willen experimenteren, kunnen zich bij ons melden via info@drp.nl. We nemen dan contact op, zo gauw de functie te testen is.

Meer over Readspeaker : [ klik hier ]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s