Sneak preview: van WinToets naar Quayn Offline

De huidige versie WinToets 5 is al weer ruim 4 jaar uit en is inmiddels voorzien van meer dan 200 updates. Nog wekelijks bouwen we door aan deze versie. Deze zomer is het tijd voor een nieuwe versie en die gaat Quayn Offline heten.
Door: Allard Bijlsma

Steeds meer klanten stappen over van WinToets naar Quayn. Vrijwel alle klanten kiezen daarbij voor de licenties Quayn SUITE of CONTENT. In deze licentie zit namelijk ook een volledige licentie op WinToets 5. Met Quayn bereik je cursisten 24/7 en via elk device, WinToets levert een veilige afname-omgeving en het gemak van snelle batchverwerkingen en toetsontwikkeling.

Men wil dus het beste van twee werelden: offline + online. Docenten die gewend waren offline te ontwikkelen, kunnen dat straks gewoon blijven doen. Omdat we wel verwachten dat Quayn binnen nu en vijf jaar voor de meeste klanten het leidende onderdeel zal worden, wordt de ‘WinToets 6’ deze zomer uitgebracht onder de naam ‘Quayn Offline’.

WinToets 5
De huidige WinToets 5 blijft gewoon beschikbaar voor alle huidige klanten. Alle onderdelen blijven we ook gewoon onderhouden en dat zeker nog voor de komende jaren. Het afgelopen najaar hebben we via een aantal grote [ updates ] WinToets 5 al flink aangepast en uitgebreid. Zo hebben we nog exports naar bijvoorbeeld Kahoot ingebouwd. Instellingen die via WTAfname in een netwerk of op losse pc’s/laptops willen blijven afnemen, zitten hiermee ook in de toekomst goed. Er zijn nu nog klanten die dagelijks versie 4 van voor 2015 gebruiken, dus ook versie 5 zal nog heel lang in gebruik blijven.

Quayn Offline
In deze versie gaan een aantal zaken veranderen:

 • Quayn Offline zal nadrukkelijker worden ingezet als een geheel van hulpprogramma’s bij Quayn. Het blijft echter mogelijk hiermee volledig offline toetsen te ontwikkelen, in te plannen, af te nemen en te analyseren. In diverse bedrijfstakken mag absoluut niet online getoetst en geëxamineerd worden.
 • Het aantal onderdelen dat we nog gaan meeleveren zal beperkt worden tot slechts 8 (= nu: 28): Editor, Afnemer, Analyse, Planner (nieuw), Admin, Monitor, Browser en Converter.
 • Het uiterlijk wordt gelijk getrokken met dat van de nieuwe Quayn Cursistenportal. Dus veel wit, lichtgrijs en lichtblauw.
 • In Quayn komen nog meer links en relaties naar Quayn Offline: voor afdrukken, voor exports, voor imports, voor veilige afname.

quayn_offline_2019

[ mogelijk sfeerbeeld van de Schil rond Quayn Offline ]

 • Vrijwel alle huidige mogelijkheden met WinToets 5 blijven gewoon beschikbaar. Ook aan de werking en indeling in menu’s en vensters gaan we weinig veranderen. Gebruikers die van versie 5 naar Quayn Offline willen, kunnen dat zonder verdere scholing straks zo gaan doen.
 • Via het nieuwe onderdeel ‘Planner’ kan een toets worden ingepland en worden toegewezen aan groepen en cursisten. Ook kan hiermee een toets vanuit Quayn worden opgehaald en worden klaargezet voor een veilige afnemen zonder internet.
 • De default player wordt de HTML5-webplayer van Quayn, zoals die nu al experimenteel in WinToets 5 aanwezig is. Het afnemen van een toets is hiermee straks bijna 100% gelijk aan de afname in Quayn, zodat de afname-ervaring voor cursisten identiek zal zijn.
 • ReadSpeaker wordt ook offline mogelijk gemaakt als voorlezer van toetsen.
 • Alle itemtypes en instellingen zullen vanaf deze zomer identiek zijn aan die in Quayn.
 • De Quayn Offline Converter wordt verder uitgebreid en zal nog meer formaten kunnen inlezen en kunnen opslaan.
 • Zowel bij Quayn als bij Quayn Offline komt vanaf het najaar nieuw cursusmateriaal beschikbaar. Het boek bij WinToets 5 blijft voorlopig gewoon verkrijgbaar. Er zal ook e-learning bij ontwikkeld worden.

De komende maanden houden we u via dit weblog verder op de hoogte van de ontwikkeling van Quayn Offline.

Gebruikers die naar aanleiding van deze aankondiging vragen hebben, kunnen die stellen via helpdesk [at] drp.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s